top of page

Bilim Kampı Nedir?

Bilimi, sanatı, teknolojiyi seven bir topluma sahip olmak adına ilk olarak bunun için çalışmalar yapmak gereklidir. Bir işi sevdirmenin en iyi yolu ise onu en eğlenceli hali ile sunmaktır. Bilim kampları bu alanda mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkar.



Doğada bilimin, sanatın, teknolojinin en eğlenceli halleri ile geçirilen gün veya günler için bilim kampları yıllardır yapılıyor olsa da son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. İlgi görmeye başlamasıyla birlikte daha da fazla merak edilen bir konu haline gelmiştir.


Metropol hayatların kargaşasından, temposundan uzak olarak gerçekleştirilen bu müthiş organizasyonlar içerisinde adeta yok yok! Hem verimli vakit geçirip hem de stres atılabilecek bir organizasyon arayışı içerisinde iseniz doğru adrestesiniz. Bilim kampları tam size göre!


Yeni insanlarla tanışıp sosyalleşmenin yanı sıra bu kamplarda tamamen bilim ve sanata dair konular konuşuluyor. Üstelik yalnızca konuşmakla kalınmayıp aynı zamanda atölyelerde elde edilen deneyimlerle konular pekiştiriliyor. Kendinizi bir gün gökyüzünü, yıldızları teleskoplarla gözlemlerken bulabileceğiniz gibi diğer gün arkeoloji alanında bir atölyeye katılmış olabilirsiniz.

Doğanın vermiş olduğu huzur, sakinlik ve dinginlik içerisinde düzenlenen bilim kampları kitleler için yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biridir. Bilim kampları çocuklar için de yetişkinler için de mutlaka deneyimlenmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Bilimle, sanatla tanışmanın yaşı yoktur; fakat ne kadar erken olursa o kadar iyi olur elbette. Bu sebeple özellikle de çocuklar için bilim kampları son derece önemlidir. Onların yaşına ve seviyesine uygun çeşitli etkinliklerle zenginleştirilmiş günler sayesinde şehir hayatları içerisinde belki de sahip olamadıkları, göremedikleri deneyimleri yaşama imkanına sahip olurlar.



Bilim kampları son derece geniş ve kapsamlı bir konudur. İçeriği o kadar doludur ki bu heyecan verici maceranın tek bir noktasını dahi atlamamak gerekir. Bu sebeple yazımızın devamında sorular eşliğinde bilim kampları hakkında detaylara yer verdik. Keyifli okumalar dileriz!

Bilim Kampı Nedir?

Bilim kampı, çeşitli yaş gruplarına uygun olacak şekilde düzenlenen, içerisinde bilim, sanat, teknoloji alanında birbirinden eğlenceli ve bir o kadar da öğretici atölyelerin, çalışmaların düzenlendiği organizasyonlardır.


Bilim kampları içerisinde düzenlenen etkinliklerin herhangi bir sınırı yoktur. Bilim, sanat, teknoloji, arkeoloji, robotik kodlama, astronomi, kimya, akıl oyunları, matematik, biyoloji ve daha birçok alanda fayda sağlayacak etkinlikler düzenlenebilmektedir. Üstelik sadece tek bir alana da odaklanmanıza gerek yoktur. Bilim Kampı programlarınız içerisinde bir gün doğayı incelediğiniz bir atölye oluşturabilir, farklı bir programda ise astronomi üzerinde gözlemler yapabilirsiniz.


Kısacası bilim kamplarındaki program sizlerin ne vermek istediğinize bağlıdır. Kalan her şey düzenlenebilir ve katılımcılara sunulabilir.

Bilim Kampları Ne Kadar Sürer?


Bilim Kamplarının süreleri yapılan organizasyonlara göre değişiklik göstermektedir. Konaklamalı olarak 3-4 günlük bir kamp programı yapılabileceği gibi hiç konaklama olmadan günübirlik olarak da bilim kamplarına katılım sağlanabilmektedir.

Bilim Kampları Neden Yapılır?

Öğrenmenin en iyi yolu deneyimleyerek öğrenmektir. Bilim kampları ise bunu tam olarak en verimli şekilde yapabilmeyi ortaya koymaktadır. Bilim kampları sayesinde katılımcılar normal hayat koşturmacası içerisinde uzak kaldıkları doğanın içerisinde gözden kaçırdıkları olayları doğru ekipman ve eğitmenler eşliğinde bambaşka bir perspektiften keşfedebilirler. Bunun yanında bilim kampları için belirlenen süre içerisinde katılımcılar bilim, sanat gibi çeşitli konularla iç içe olurlar. Bu da içlerindeki ilgi alanlarını daha iyi bir biçimde keşfetmelerine olanak sağlamaktadır.


Bilim Kampları boyunca katılımcılar farklı temalar içerisinde öğrenme imkanına sahip oluyorlar. Bu da demek oluyor ki bir katılımcı aynı kamp programı içerisinde hem gök bilimleri hem arkeoloji hem de biyoloji gibi farklı alanlarda eğlenceli ve bir o kadar da bilgilendirici atölyelere katılım sağlayabiliyor. Özellikle çocuklar için bu tarz farklı atölyelerdeki çalışmalara katılmak son derece önemlidir. Böylelikle farklı farklı alanlardaki atölyeler sayesinde kendi ilgi alanlarını bulma yolculuğunda hızlıca yol almaya başlayabiliyorlar, aynı zamanda da çeşitli konuda bilgi sahibi oluyorlar.

Bilim kampları neden yapılır?’ sorusuna en güzel cevap şüphesiz bilim ve sanatla çocukları, gençleri ve yetişkinleri doğa ile iç içe bir ortamda en verimli biçimde buluşturmanın en güzel yolunun bilim kampları olması cevabı verilebilir.



Bilim Kampları Nerelerde Yapılır ?

Bilim kampları organizasyonlarının düzenleneceği ortam tamamen size kalmıştır; ancak bizim tercihimiz doğa ile iç içe alanlardan yanadır. Bunun için yaz sezonu boyunca Bursa Uludağ gibi lokasyonlar oldukça sakin olduğu için bu alanlarda bilim kampları düzenlemek daha keyifli ve verimli bir hale geliyor. Gece yıldızları, gök cisimlerini gözlemleyeceğimiz atölyelerimiz de bulunması sebebiyle bizler için en uygun alanlar doğa ile baş başa kalabileceğimiz sakin lokasyonlardır.

Bilim Kampları Hangi Yaş Gruplarına Hitap Ediyor?

Bilim Kampları her yaş grubuna göre farklı olarak düzenlenebilmektedir. Bu sebeple yalnızca çocuklara veya yetişkinlere hitap ediyor dememiz doğru olmaz.

Her yaş grubumuz için atölyelerimiz farklı biçimde oluşturulmaktadır. Yetişkinlere için olan atölyelerimiz daha çok onların seviyesine uygun olacak şekilde söyleşilerle, atölyelerle ve gözlemlerle programlanmaktadır. Aynı şekilde gençler ve çocuklar için de atölyelerimiz onların seviyelerine uygun biçimde düzenlenmektedir. Çocuklarla yaptığımız kamplar içerisine daha çok eğlence katmaya da ayrı bir özen gösteriyoruz elbette.

Bilim Kampları içerisinde kamp gruplarının yaşı ve seviyesine uygun olacak şekilde bilim insanları, astronomlar gibi bilgi aktarımı yapabilecek, sorulara yanıtlar verecek ve aynı zamanda katılımcılara örnek oluşturabilecek kişiler de bizlere eşlik ediyorlar. Böylelikle de her açıdan son derece verimli bir öğrenme, keşfetme ortamı katılımcılara sağlanmış oluyor.

Bilim Kampları Farklı Konseptlerde Düzenlenebilir mi?

Bilim kamplarındaki konseptler de tamamen size kalmıştır. Buradaki konseptten kastımız kampların nasıl bir alanda düzenleneceği, konaklamanın nasıl yapılacağı gibi hususlardır.

Bir bilim kampı yapalım!’ dediğinizde tercih edebileceğiniz birbirinden güzel temalar, konseptler de bulunmaktadır. Örneğin düzenleyeceğiniz bilim kampında çadırlarda konaklamayı tercih edebileceğiniz gibi ahşap bungalov evlerde de konaklama yapılmasını tercih edebilirsiniz. Bunların yanında bir oteli komple rezerve edip bu alanlarda da bilim kampı düzenleyebilirsiniz. Bizim tercihimiz ilk olarak doğa ile iç içe olabileceğiniz temalar olacaktır. 😊

Bilim Kamplarında Kimler Eğitim Veriyor?

Bilim kamplarında yukarıda da bahsettiğimiz gibi çeşitli atölyeler ve çalışmalar yaptırılmaktadır. Bu atölye çalışmalarından sorumlu olan kişiler alanında uzman kişilerdir. Yani bir havacılık atölyesinde uçak modelleri yapılıyorsa bu konuda eğitim almış lisanslı eğitmenler katılımcılara eşlik etmektedirler. Bu sayede çalışmalar sırasında sorular asla havada kalmaz ve en doğru haliyle cevaplanırlar.

Kısacası bilim kamplarında görev yapan eğitmenler alanında uzman ve yetkin kişilerdir. Bu konuda içiniz rahat olabilir. 😊

Bilim Kampları Güvenli midir?

Bilim kampları son derece güvenli organizasyonlardır. Güvenlikle ilgili kişiler olduğu gibi gerçek kamp duygusunu yaşatmak adına kamp sırasında katılımcılar obalar halinde konumlanırlar. Her oba başında görevliler de bulunmaktadır. Böylelikle güvenlik de sorunsuz bir biçimde sağlanmaktadır.

Yemekler Güvenilir mi?

Bilim kamplarında katılımcılara sunulan yemek menüleri özel olarak kişinin günlük ihtiyaç duyduğu porsiyon miktarına dikkat edilerek diyetisyenler ve beslenme uzmanlarımız tarafından hazırlanmaktadırlar. Gün içerisinde taze ve organik besinler öğün öğün katılımcılara sunulmaktadır.

Yemeklerin hazırlanması aşamasında hijyen de son derece önemli ve hassas bir konudur. Bu sebeple yemeklerin hazırlık aşamasında aşçılarımız ve mutfak çalışanlarımız hijyen standartlarına büyük bir özenle uymaktadırlar.

Bilim Kamplarında Sağlık

Bilim kamplarında her yerde olduğu gibi sağlık ilk sırada gelmektedir. Bu nedenle katılımcın sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir durumla karşılaşmamaları adına titizlikle bu tarz organizasyonlar yürütülmektedir.

Bilim kamplarında her daim hazır olan doktorlar ve revir bulunmaktadır. Kamp sırasında doğada bulunulduğu için yaşanacak herhangi bir sakatlanma veya benzeri bir durumda ilk yardımı uzman doktorlarımız yapmaktadırlar.

Bilim kampları insanları bilimle buluşturmanın en güzel yollarından biridir. Bu yolda ilerleyen daha birçok organizasyonu da görebilmek dileğiyle.


176 görüntüleme
bottom of page