top of page

Bilimin En Eğlenceli Hali / Bilim Gösterileri

Az çok herkesin bir şekilde bilime ilgisi vardır. Bilime ilgisi olmayanlar da bilimin kendilerine hitap eden halleri ile bu zamana kadar tanışmıştır diyebiliriz. Bilimin içerisinde yer alan heyecan verici bilgiler, yeni keşifler, gözlemler bir şekilde insanın ilgisini çekmeyi başarır. Bu ilginin daha küçük yaşlarda başlayıp daha sonra zamanla geliştirilmesi ise en büyük isteklerimizden biridir. Bunun sebebi ise geçmişte ve günümüzde olduğu gibi geleceğimizde de bilime ihtiyacımız olmasıdır. Peki geleceğimizi oluşturacak olan çocukların bilimi sevmesi ve ilgi duyması için gereken özeni gösteriyor muyuz?


Dünyada ilgi alanlarının erken yaşlarda belirlenip gelişebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bunların sonucunda da çekirdekten yetişen bilim adamlarının, sanatçıların isimlerini tüm dünya olarak öğreniyoruz. Eminiz ki ülkemizde dünyanın devlerinin ortaya koyduğu icatların, fikirlerin çok daha iyisini yapabilecek kapasitede kişiler yer alıyor. Yalnızca onlara gerekli imkanları tanıyıp ilgilerini keşfetmelerini sağlamalıyız. Size bilime ilgi duymadığını söyleyen bir insanın bile bilimin en eğlenceli hali ile tanıştığı anda gözlerini ayırmadan ortaya konulan bilim gösterilerini izlediğine şahit olabilirsiniz. Bunun sebebini açık bir şekilde görebiliriz. Bugüne kadar onun ilgisini çekecek bilimle tanışmamıştır. Halka açık olarak sunulan bilim gösterileri ile içindeki bilime karşı ilgi ve merakı ateşleyecek küçük kıvılcımları tetikleyecek organizasyonları düzenlemek mümkündür.



Bilime karşı insanlarda genel olarak bir önyargı söz konusudur. Çoğu kişi bilimin sıkıcı ve asosyal bir alan olduğunu düşünmektedir. Oysa bu oldukça yanlış bir kanıdır. Sırf bu kanı yüzünden belki de yaşamış olduğumuz yüzyılın buluşlarını, keşiflerini yapacak bilim insanlarını kaybediyor olabiliriz. Bilim, adeta bir kil parçası gibidir. Neler yapabileceğiniz tamamen size kalmıştır. Dilerseniz eğlenceli ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz, dilerseniz de herkesin işine yarayacak bir nesne haline getirebilirsiniz. Bu sebeple bilime karşı olan bu önyargıyı kırmamız gereklidir. Bilim gösterileri bu alanda yapılacak en etkili yöntemlerden biridir. Toplumun her kesimine bilim gösterileri ile ulaşıp bilimin heyecan verici ve eğlence dolu bir alan olduğunu gösterebiliriz. Peki nedir bu bilim gösterileri? Merak ediyorsanız yazımızın devamında aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!


Bilim Gösterileri Nedir?

Bilim gösterileri, bilimin görsel şovlarla desteklenerek izleyicilere sunulduğu halidir. Buradaki asıl amaç, bilim alanında farkındalık yaratarak insanların, toplumun ilgisini bilime yöneltmesini sağlamaktır.


Bilim gösterilerine dışarıdan bakıldığında adeta bir illüzyon gösterisi izliyormuş izlenimi verebilir; ancak ortada olan şey yalnızca bilim ve biraz da görsel şovdur. Toplumun anlayabileceği basit ama bir o kadar da etkili deneylerin şova dökülmüş hali olarak bilim gösterilerini tanımlayabiliriz.


Bilim gösterilerini izlerken heyecanlanmamak elde değil elbette. Sahnede olanlar her yaştan insanın dikkatini çekebilecek kadar etkilidir. Sahneden bir anda dumanların yükseldiğini ya da masadan taşan köpükleri görebilirsiniz. Tabi bunlardan çok daha fazlası mevcuttur. Bilim gösterilerini anlatarak aynı hissiyatı yaşatmak pek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple şiddetle bilim gösterilerinde bulunmanızı tavsiye ederiz!


Bilim Gösterileri Neden Önemli?


Bilim gösterileri bilimin en eğlenceli hali olarak izleyicilerle buluşmaktadır. Dikkatleri çekecek bir şov olarak hazırlanıp izleyicilere sunulmaktadır. Toplumumuzda ilgi alanlarını bulmak için desteklenmesi gereken binlerce hatta milyonlarca kişi vardır. Burada yaş ayrımı yapmıyoruz. Bilim gösterilerini izleyen binlerce kişiden belki bir tanesi izlerken içinde hep var olan ancak bu zamana kadar gün yüzüne çıkmamış bir bilim aşkını keşfetmiş olabilir. Örneğin Thomas Edison ampulü bulduğunda 32 yaşındaydı. Bu yaşa gelene kadar birçok farklı iş denemişti; ancak 32 yaşında bir mucit olarak tanındı. İnsanlar kaç yaşında olursa olsunlar kendilerini bulabilirler. Yeter ki içlerinde yer alan ve dışarı çıkmak için ufak bir destek kıvılcıma yardımcı olalım.



Bilim gösterilerini önemli kılan bir diğer özelliği ise günümüzde içinde yaşadığımız toplumun bilimden ve sanattan bu denli uzaklaştığı bir zamanda ilgilerini çekebilecek bir biçimde toplumlara sunuluyor olmasıdır. Günümüzdeki gelişmeler neticesinde fazlaca tüketen bir toplum haline geliyoruz. Dünyanın çeşitli noktasında üretilen ürünleri yalnızca tüketme odaklı bir yaşama yavaş yavaş sürükleniyoruz. İçimizde bu ürünlerin daha iyilerini üretebilecek birçok farklı kişi var. Bilim gösterileri kişilerin ilgilerini bu yöne çekmek ve onlarda farkındalık yaratmak için mükemmel bir fırsat olabilir. Bu sebeple insanlarla buluşturulan bilim gösterilerinin sayılarını artırmalı ve çok daha fazla insana ulaşmalarına olanak sağlamalıyız.


Eğlenerek öğrenmekten daha etkili ve kalıcı bir öğrenme biçimi yoktur diyebiliriz. Bunun sebebi ise kişinin kendi istek ve iradesi ile konuya odaklanmasıdır. Bilim gösterilerinde insanlar gösteri ile birlikte bilimsel deneylere de büyük bir istekle odaklanmaktadırlar. Boşuna bilimin en eğlenceli hali demiyoruz. Bilim gösterileri eğlenerek öğrenmek için sahnede kurulmuş bir sınıftır.

Bilim Gösterilerinde Neler Yapılıyor?


Bilim gösterileri içerisinde onlarca hatta yüzlerce farklı şovu barındırır. İnsanları heyecanlandırarak, ilgilerini çekerek bilimle bir araya getirmenin harika bir yoludur bilim gösterileri. Bu sebeple içeriği de oldukça çeşitlidir. Bu gösterileri kategoriler halinde sıralamamız gerekirse:

  • Kimyasal Deneyler

  • Patlamalı Deneyler

  • Yanmalı Deneyler

  • Havalı Deneyler

  • Fen Deneyleri

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz bu deneylerin hepsinde bilimin sunmuş olduğu etkilerden yararlanılmaktadır. İşin içine alevler, kimyasallar gibi etkenler girince olay daha da ilgi çekici bir hal almaktadır. Tabi bu ilgi çekici gösterilen baş kahramanı olan bilim şovlarını yapan takım arkadaşlarımızın da etkisi bir hayli fazladır. Olayı heyecanlı hale getirerek şova dökenler bizzat onlardır. Sahneyi kocaman bir sınıfa çevirip yüzlerce kişiye aynı anda hitap edebilmeyi sağlayan bilim gösterileri nefes kesici şovları ve sahne gösterileri ile herkesin mutlaka bir kez deneyimlemesi gereken gösteriler arasında yer almaktadır.



İnsanların sıkılmadan, dikkatleri dağılmadan içine dahil oldukları gösteriler içerisinde birçok farklı sürpriz de karşılarına çıkabilmektedir. Örneğin gösteri sırasında seyircilerden biri sahneye alınıp deneye dahil edilebilmektedir. Seyircilerle etkileşim halinde yapılan gösteriler olduğu için de seyirciler gösterilerin sonuna kadar nefeslerini tutup büyük bir dikkatle izlemektedirler.

Bilim Gösterileri Hangi Yaş Gruplarına Hitap Ediyor?

Bilim gösterilerinin hitap ettiği herhangi bir yaş grubu yoktur. Hedef kitlesi son derece geniş olan bir organizasyondur. Bu sebeple ister 2 isterseniz 92 yaşında olun bilim gösterilerini izleyebilirsiniz.


Bilim gösterilerinin bu denli geniş bir seyirci kitlesine sahip olması aynı zamanda ailecek yapılabilecek harika bir aktivite olarak değerlendirilmesine de olanak sağlamaktadır. Bilim gösterileri, ailenin tüm üyelerinin heyecanla, gözlerini ayırmadan izleyebilecekleri bir organizasyon olduğu için keyifli vakit geçirip aynı zamanda da yararlı bir etkinlik yapmak için son derece iyi bir fırsat olacaktır.

Bilim Gösterileri Nerelerde Yapılıyor ?


Bilim gösterileri hiç beklemediğiniz bir anda karşınıza çıkabilir. Bunun sebebi ise gezgin bir organizasyon olmasıdır. Bilim gösterilerini alışverişinizi yaptığınız bir alışveriş merkezinin en geniş noktasında sergilenen bir şov olarak görebileceğiniz gibi çeşitli organizasyonların ayrılmaz bir parçası olarak da görebilirsiniz. Bu organizasyonlar arasında şüphesiz bilim şenlikleri ilk sırayı alacaktır. Bilim şenlikleri gibi insanların bilimle buluştuğu organizasyonlarda, bilim kamplarında, bilim pikniklerinde, okullarda görebilmeniz mümkündür. Halkın yoğun olarak bulunduğu ve her yaş grubundan insanların yer aldığı alanlarda organize edilen bilim gösterileri sayesinde insanlar beklemedikleri bir anda eğlenceli ve heyecan dolu bir gösteri ile karşılaşabiliyor, bilimin sahne şovuyla birleşimi ile ortaya konan harika görsel şölenden yararlanabiliyorlar.


Kısacası bilim gösterileri insanların olduğu her yerde kendini gösterebilmektedir. Gösteriler için ihtiyaç duyulanlar oldukça basit; seyirci ve biraz bilim!

Bilim Gösterileri Ne Kadar Sürüyor?


Bilim gösterilerin süreleri yapılan şova göre değişiklik gösterebilmektedir. Her bilimsel deney aynı sürelerde sonlanmamaktadır; fakat genel olarak bir zaman dilimi vermek gerekirse yaklaşık olarak yarım saat süren gösteriler olduklarını söyleyebiliriz. Seyircilerin sıkılmadan, dikkatleri dağılmadan bir gösteri sergilemek için oldukça makul bir süredir. Bununla birlikte seyirciler genel olarak ayakta gösterileri izlemektedirler. Bu da sürenin çok uzun olmaması için geçerli bir sebeptir.

amaktadır; fakat genel olarak bir zaman dilimi vermek gerekirse yaklaşık olarak yarım saat süren gösteriler olduklarını söyleyebiliriz. Seyircilerin sıkılmadan, dikkatleri dağılmadan bir gösteri sergilemek için oldukça makul bir süredir. Bununla birlikte seyirciler genel olarak ayakta gösterileri izlemektedirler. Bu da sürenin çok uzun olmaması için geçerli bir sebeptir.



Bilim Gösterilerini Kimler Yapar?

Bilim gösterilerinin yıldızları, binlerce kişiyi bilimle buluşturan ve bir nevi tüm seyirci kitlesine öğretmenlik yapan bilim gösteri ekibidir. Bilim gösterilerini yapan kişiler için birçok farklı isim kullanılabilir elbette. Bilim şovmenleri de bunlardan biridir.

Bilim gösterilerini sergileyen kişiler yalnızca bilime meraklı kişiler değillerdir. Aynı zamanda bu işin eğitimini almış, deneyimli ve profesyonel kişiler bilim gösterilerini sergilemektedirler. Bilimsel deneyleri yapmak dışarıdan bakıldığında basit gibi görülse de kimyasal, yanıcı maddeler gibi materyallerden yararlanıldığı için gerekli önlemler alınmazsa son derece tehlikeli bir hal de alabilmektedir. Bu sebeple bilim gösterilerini yapan kişilerin bu maddelerin etkilerini bilen, gerekli önlemleri alabilecek kişiler olması da son derece önemlidir.

amanda bu işin eğitimini almış, deneyimli ve profesyonel kişiler bilim gösterilerini sergilemektedirler. Bilimsel deneyleri yapmak dışarıdan bakıldığında basit gibi görülse de kimyasal, yanıcı maddeler gibi materyallerden yararlanıldığı için gerekli önlemler alınmazsa son derece tehlikeli bir hal de alabilmektedir. Bu sebeple bilim gösterilerini yapan kişilerin bu maddelerin etkilerini bilen, gerekli önlemleri alabilecek kişiler olması da son derece önemlidir.



Bilimsel deneyleri yapmanın yanı sıra bilim gösterilerini sergileyen kişilerin bu işi şova, görsel şölene dökebilecek kişiler olması da önemlidir. Bu sebeple bilim gösterileri için bu kişiler bilim gösterileri üzerine gerekli eğitimleri alarak sahneye çıkmaktadırlar. Yalnızca bilime meraklı olan kişilerin bu tarz deneyleri yapması tehlikeli olabilir.


Toplumların büyüyüp gelişebilmesi için bilime ihtiyaç vardır. Bilim için ise bu alana ilgi duyulması gereklidir. Bilim gösterileri toplumda farkındalık yaratıp gereken ilgiyi çekebilmek ilgin harika bir fırsattır. Herkesi bilim en eğlenceli ve nefes kesici hallerinin sunulduğu bilim gösterilerine bekliyoruz!



182 görüntüleme
bottom of page