top of page

Tasarım Odaklı Düşünme

Tasarım odaklı düşünme, araştırmak ve son kullanıcıya fayda sağlayacak sonuçları yaratmak amacıyla hayal gücü, sezgi ve sistematik akıl yürütmeye dayanır. Bu düşünce sorun odaklı değil, çözüm ve eylem odaklıdır. Hem analiz hem de hayal gücü içerir. İnsan merkezli inovasyon, müşterilerin veya kullanıcıların karşılanmayan ya da belirtilmemiş ihtiyaçlarını anlayabilmekle başlar. Müşterilerden alınan derinlemesine bilgiler de bu ihtiyaçların giderilmesine yardımcı olur.



Tasarım odaklı düşünme, kavramları öğrenmek, test etmek ve hassaslaştırmak için bir dizi prototip aracılığıyla, inovasyon belirsizliğini ve riskini en aza indirir. Tasarım düşünürleri yalnızca tarihsel veriler veya pazar araştırması değil, gerçek dünya verileri olarak adlandırılan müşteri görüşlerine de güvenir.


Tasarım Odaklı Düşünme Gücünü Nereden Alır?


Tasarım odaklı düşünmenin arkasındaki en büyük güç, iş yerlerinde ve toplumda teknolojik ilerlemelerin yol açtığı hızlanan değişim oranıdır. Özellikle şirketler yazılım odaklı hale geldikçe ve değişim oranı arttıkça karmaşıklık da artmaktadır. Çoğu şirket, belirtilen bir sorunu yürütmek ve çözmek için optimize edilmiştir. Yaratıcılık, sonuca ulaşmaya değer bir problem bulmakla ilgilidir. Ölçeklenebilir bir yaratıcı çerçevenin bulunmaması, yıkıcı inovasyon yerine artan inovasyonu teşvik eder. Şirketlerin, yıkıcı inovasyon için çabalamak yerine, kuruluşlarına yaratıcılığı enjekte etmenin ve ölçeklendirmenin yollarını bulmaları gerekir. Dijital dönüşümle birlikte tasarım odaklı düşünme daha da önemli bir hale gelmiş durumda. Anlam verme, süreçleri basitleştirme ve müşteri deneyimlerini geliştirmek için en iyi yollardan biri de tasarım düşüncesidir. Ek olarak tasarım düşüncesi; riski en aza indirir, maliyetleri düşürür, hızı artırır ve çalışanlara enerji verir.


Tasarım Odaklı Düşünmek İçin Neler Yapılabilir?


Tasarım odaklı düşünmenin, bir öğrenme ve keşif yolculuğu olduğunu bilmelisiniz. Aynı zamanda bir varoluş yoludur. Stratejiniz varsa, tasarlıyorsunuz demektir. Tasarım odaklı düşünebilmek için şu adımları takip edebilirsiniz:


  • Tasarım odaklı düşünmeye adım atın. Tecrübeli bir uygulayıcıdan nasıl tasarım düşünürü olabileceğinizi öğrenin. Bunun en kolay yolu tasarım odaklı düşünme atölyelerine ve eğitimlerine dahil olmaktır. Böylece, düşüncelerinize kalite ve değer katmanın yolunu bulmuş olursunuz.

  • Ekibinizle veya arkadaşlarınızla bir toplantı ayarlayarak, düşük riskli denemeler yapın ve öz güveninizi artırın. Burada ekibe, cevabını aramadığınız sorular yöneltebilirsiniz.

  • Yaratıcılık, ekip halinde yaratma ve iş birliği için nasıl önderlik yapabileceğinizi öğrenin. Kavramsal risk almak adına bu önemli bir adımdır.

  • Kullanıcıların deneyimlerine odaklanın.

  • Ekipteki herkesin fikir üretmesine yardımcı olun.

  • Birden fazla bakış açısını teşvik edin. Fırsatları kısıtlayın ve varsayımları kontrol edin.


Liderlikte Tasarım Düşüncesi


Tasarım odaklı düşünebilmek için tasarımcı olmanıza gerek yok. İyi bir tasarımcı olmayı öğrenmek yıllar alır. Ancak, kısa bir sürede tasarım odaklı düşünmeyi öğrenebilirsiniz. Böylelikle liderlik, yönetme, yaratma ve yenilik yapma şeklinizi tasarlayabilirsiniz. Tasarım odaklı düşünme, stratejik bir niyet belirleyerek başlar. Bir strateji oluşturduysanız, tasarlamaya başlamışsınızdır demektir.



İnovasyon İçin Tasarım Odaklı Düşünme Süreci


Tasarım düşüncesi, insanların daha yaratıcı ve yenilikçi olmasına yardım eden, hep birlikte yaratıcı olmayı sağlayan iş birlikçi bir süreçtir. Tasarımcı gibi düşünmenin birçok yolu vardır. Örneğin müşterilerinizin yenilik yapmalarına yardımcı olmak için, tasarım düşüncesini tüm beyin düşüncesiyle bütünleştirmeyi bilmelisiniz. Bu tarz uygulamalar, çok çeşitli fikirler ve perspektifler oluşturmak için çapraz fonksiyonel gruplarla daha iyi öğrenilebilir. Tasarım odaklı düşünme atölyeleri ile tasarım düşüncesini kullanmanın tüm adımlarını keşfedebilirsiniz. Hatta ekiplerin, tasarım odaklı düşünme sürecini kullanarak zorlukları ve inovasyon fırsatlarını araştırmaları, çok daha faydalı olabilir. Böylece ekiplerin tamamen analitik olmak yerine, daha kaliteli fikirler üretmeleri de kolaylaşır.



Aşağıda tasarım odaklı düşünebilmenin ve bunu başkalarında da gerçekleştirmenin yollarını paylaştık. Burada müşteri üzerinden örneklemeler yaptık, tüm uygulamaları bireyselleştirebilirsiniz ya da ekibinizdeki kişilerin de tasarım düşüncesini ortaya çıkarabilirsiniz. Bir tasarım düşüncesini kullanmak için uygulanan ana hatlar şunları içerir:


1. Keşif


Odaklanacak ve öğrenilecek stratejik bir konu seçin. Tasarım düşüncesi bir nihai hedef, arzulanan bir gelecek ve bunu nasıl gerçekleştirebileceğinize olan yaklaşımınızla başlar. Konu, ilginizi çeken ve sizi motive eden bir konu olmalıdır. Konuyu yeterince analiz etmek için iyice araştırın.


2. Gözlem


Kullanıcıları, ürününüz, hizmetiniz ya da işletmenizle etkileşime girdikçe gözlemleyin. Ne görüyorsunuz? Birinin söyledikleri ile yaptıkları arasında kopukluk var mı? Kısayollar ve geçici çözümler oluşturuldu mu?


3. Empati Kurmak


Anlamlı bir tasarım odaklı düşünme süreci yaratmak için müşterilerinizi gerçek kullanıcılar olarak görmeniz ve onların deneyimlerini önemsemeniz gerekir. Hangi sorunları yaşıyorlar? Bunları anlayabilmek için açık uçlu sorular sorun.


4. Analizleri Keşfetmek İçin Anlatılanlardan Faydalanmak


Müşterileriniz, deneyimleri hakkında ne anlatıyor? Onları motive eden konular, korkular ve hedefler neler? Onların sorunlarından ve isteklerinden ne gibi içgörü elde ediyorsunuz?


5. Yeniden Çerçevelendirmek


Bakış açınızı, son kullanıcılarınızın veya paydaşlarınızın neye değer verdiklerine göre kaydırmaya çalışın. Doğru sorunu çerçevelemek, doğru çözümü sunmanın tek yoludur. Bilgi parçaları arasında örüntüler, temalar ve daha büyük ilişkiler görerek araştırmanızı anlamlandırın. Tasarım odaklı düşünme için mutlaka müşteri öngörülerini ortaya çıkarın.


6. Fikir Üretmek


Artık müşterileriniz hakkında bazı derin görüşlere sahip olduğunuza göre, yaratıcılığı ateşlemek için sorabileceğiniz en güçlü soruya geçebilirsiniz. ‘’Ya öyleyse?’’ Müşterilerinize değer katacak düşüncelerin ortaya çıkması için beyin fırtınası yapın. ‘’Başka ne var?’’ diye sorarak daha çok fikrin açığa çıkmasını sağlayın.


7. Karar Vermek


Fikirlerinizi sıralayın. Ulaşılabilirlik, istek, teknik fizibilite gibi kriterlere göre en iyi fikirlere oy verin.


8. Prototip


Potansiyel çözümleri keşfetmek için prototip kullanın. Hızlı prototipleme, fikirlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde test etmenizi sağlar. Prototipler dijital, diyagramatik ve üç boyutlu olabilir. Prototiplerin değeri, kullanıcılardan elde ettiğiniz tepkilerdir.


9. Fikirleri Doğrulamak


Kullanıcıları, prototipinizi test etmeye ve yanıtlamaya davet edin. Fikirleriniz hakkında ne hissediyorlar? Ne gibi geribildirimler aldınız? Kişilerin verdikleri yanıtlar, ek kaynaklara yatırım yapmadan önce fikrinizi ileriye taşımayı ya da o fikri sonlandırıp sonlandırmayacağınızı netleştirecektir.


10. Tekrarlamak


İlk fikirlerinizi doğru çözüme ulaşmak için basamak olarak kullanın. Tasarım odaklı düşünme, doğrusal bir süreç değildir. Yinelemeli bir süreçtir. Fikirlerinizi geliştirmek için geribildirim kullanın, eklenecek veya çıkarılacak başka bir şey kalmayıncaya kadar tekrarlamaya devam edin.


Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesinin Faydaları Nelerdir?


İnsan merkezli inovasyon, teknolojiyi değil insanları ilk sıraya koyar. Bununla birlikte tasarım odaklı düşünmenin öğrenilebilmesi için bir atölyeye dahil olmak en iyi seçenektir. Faydaları:

  • Uygulamalı deneyimsel öğrenme teknikleri aracılığı ile tasarım sürecinin her adımını öğrenme

  • İnovasyon için gerekli 5 beceriyi uygulayabilir hale gelme

  • Müşterilerin karşılanmayan ihtiyaçlarının ve isteklerinin nasıl ortaya çıkarılabileceğini öğrenme

  • İstenilen yenilikçi çözümleri oluşturmak için yeniden çerçevelendirme yapabilmek

  • Prototip çözümler, testler ve ölçeklendirme

  • Fikirleri eyleme dönüştürebilme

  • IBM, SAP ve Google Ventures gibi şirketlerin, müşteriler için değer yaratmak amacıyla nasıl tasarım odaklı düşünce uyguladığını keşfetmek

53 görüntüleme
bottom of page