top of page

TÜBİTAK Projeleri

TÜBİTAK 4004 - 4005 - 4006 - 4007

TÜBİTAK projeleri, bilim ve teknolojinin farklı alanlarındaki araştırmalara odaklanır. Bunlar arasında; materyal bilimi, biyolojik ve biyo-teknojik araştırmalar, enerji, havacılık ve uzay teknolojileri, iletişim ve bilgi teknolojileri, makine ve endüstriyel tasarım gibi alanlar yer alır.

Projelerin amaçları arasında; yenilikçi çalışmalar yapmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve bilim ve teknolojik alandaki araştırma kapasitesini artırmak bulunur. Araştırmacıların ve araştırma kuruluşlarının katılımı ile yürütülür.

Bu projelerden yararlanmak isteyen araştırmacılar ve araştırma kuruluşları, projelerin belirli kriterlere uyması gerektiğine dikkat etmelidir. Bu kriterler arasında; projenin Türkiye için öncelikli bir araştırma konusu olması, projenin ilgili alandaki araştırma eksikliklerini tamamlamaya yönelik olması, projenin Türkiye ekonomisi için faydalı sonuçlar verecek şekilde tasarlandığı gibi unsurlar yer alır.

TÜBİTAK Bilim Toplum Daire Başkanlığı tarafından her yıl duyurulan 4004 – 4005 – 4006 ve 4007 bilim programlarına talep her geçen yıl artıyor. Her bir proje çağrısının dört rakamla ifade edildiği programlardan kısaca bahsedecek olursak;

  • 4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları

Belli bir sayıda öğrenciyle belli bir konuda yapılan konaklama imkanının olduğu kamp programlarını içermektedir. Katılımcıların tüm günlerinin en ince ayrıntısına kadar planlanması ve projede yer alması gerekmektedir. Proje bütçesi KDV dahil 120.000 TL’dir.

Doğa etkinlikleri için Bilim kampları, Bilim Piknikleri, Astrofest yazılarımıza göz atmayı unutmayın. 

  • 4005 - Yenilikçi Eğitim Uygulamalar

Akademisyen ve öğretmenlere yeni beceriler kazandırmaya hedefleyen programlardır. Eğitici eğitimleri olarak da bilinir. Konaklamalı eğitim programları organizasyonlarında verilecek eğitimler için alanında uzman ve güçlü isimler onay sürecini destekler. Bütçesi 120.000 TL’dir.

  • 4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı

Akademisyen ve öğretmenlere yeni beceriler kazandırmaya hedefleyen programlardır. Eğitici eğitimleri olarak da bilinir. Konaklamalı eğitim programları organizasyonlarında verilecek eğitimler için alanında uzman ve güçlü isimler onay sürecini destekler. Bütçesi 120.000 TL’dir.

  • 4007 - Bilim Şenlikleri Destekleme Programı

Birçok alanda bilimsel atölye çalışmalarının olduğu ve halka açık olan bilimsel organizasyonlardır. Bilim şenlikleri kapsamında atölye malzemeleri karşılar. Bütçesi KDV dahil 100.000 TL’dir. Düzenlenmesi düşünülen bilim şenliğinin bütçesinin bir kısmı 4007 çağrısından karşılanabilir.

Bu tür etkinliklerin başlangıç aşaması, fikir geliştirme , tasarım odaklı düşünme çözümleri ile hızlanabilir. Blogumuzda bu konulardaki yazılar ile başlangıç aşamasına destek bulabilirsiniz.

Fikir Geliştirme Faaliyetleri 

Tasarım odaklı düşünme 

Maker Hareketi 

Bilim Temalı Etkinlikler 

Eğitimde Stem 'in Önemi 

Proje çağrısında birkaç önemli nokta göze çarpıyor;

  • TÜBİTAK 4007 proje çağrısına anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, BİLSEM, Halk Eğitim   Merkezi başvuru yapamazlar fakat proje ortağı olarak yer alabilirler.

Bu madde ile Hayat Boyu Öğrenme ilkesine dikkat çekiliyor. 

  • Proje kapsamında Üniversiteler, Belediyeler, Valilik ve Kaymakamlıklar, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve diğer kamu kurum kuruluşlarının İl/İlçe Temsilcilikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Bilim Merkezleri, Kütüphaneler, Müzeler, vb. en az üç (3) kurum/kuruluş ile işbirliği yapılması zorunludur.

  • Proje başvurular çevrimiçi yapılıyor, TÜBİTAK’a herhangi bir dosya göndermenize gerek kalmıyor.

  • TÜBİTAK 4007 proje çağrısında bilim şenlikleri, en az 3 gün 09.00 - 17.00 arasında olacak şekilde planlanması gerekiyor. Bu günlerden birinin de hafta sonuna denk gelmesi de çağrı metninde yer alıyor.

  • Her projenin bir web sayfası olması ve proje bitene kadar açık kalması gerekmektedir.

bottom of page