top of page

Yeni Nesil İletişim Faaliyetleri

Günümüzde yeni nesil iletişim yöntemleri, hayatımızın her noktasında büyük önem arz etmektedir. Özellikle kurumsal firmalarda, kurum içi iletişim en önemli ve üzerine düşünülmesi gereken konulardan birisidir. Bu yazımızda sizlere kurum içi yeni nesil iletişim yöntemlerini ve neden önemli olduklarını anlatacağız.


İletişim sözlü, yazılı ya da her ikisi birden kullanılarak sağlanabilmektedir. Bunun dışında beden dili, mimik ve jestler de iletişim yöntemlerine girer. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre iletişim, “İletişim: Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon… Bazen bir duruş, yöneliş ve ya farklı bir bakış onlarca şey anlatabilmektedir” ifadeleri ile açıklanmaktadır.


Kısacası iletişim için olmazsa olmazlarımızdan birisi diyebiliriz. Bu nedenle de kurum içi iletişim kurumların başarıya ulaşabilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir.


Kurum İçi İletişim Nedir?


Artık kurumlarda çalışma sistemleri “insan odaklı” anlayışla yürütülmektedir. Bu noktadan hareketle, iş verenler de personellerine değer vermekte ve çalışanların motivasyonlarını, bağlılığını, iletişim ve performanslarını üst düzeyde tutmak için çalışmalar yapmaktadır. İşte bu çalışmaların bütününe “kurum içi iletişim” dememiz mümkündür. Kurumlarda bu iletişimi güçlü tutmak, birimler arasındaki iletişimi arttırmakta, problem çözme ve kriz yönetimi gibi süreçlerde büyük katkılar sağlamaktadır.



Başarılı bir kurum içi iletişim inşa etmek, bir ev inşa etmeye benzer. Güçlü bir temel olmadan, çökecektir. Etkili iletişim, kurum içi bağlılık temelini daha güçlü hale getirebilir - doğru iletişim stratejisiyle, ekibin sorunları öngörme ve sorunlara yanıt verme yeteneği büyük ölçüde geliştirilebilir. Çalışan bağlılığı da bu vesileyle artmış olur. Bunlar, bir markanın açıkça planlanmış ve yapılandırılmış iç iletişim stratejileri uygulamayı düşünmesinin en önemli nedenlerini oluşturmaktadır.


Kurum İçi İletişim Neden Önemlidir?


Kurum içi iletişim sağlandığı zaman şu avantajlar ön plana çıkar:


Sorunlara ve acil durumlara daha hızlı yanıt verilir: Personeli doğru zamanda doğru bilgiye ulaştırmak sorunların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur. Bir şey kaçınılmaz olarak yanlış gittiğinde, tüm ekip aralarındaki iletişim sağlam olacağı için hızlı bir şekilde cevap verebilir. Etkili iç iletişim, sorunları ve krizleri başlamadan önce durdurur.


Çalışanlar kendilerini değerli hisseder: Tek yönlü bilgi akışları bir takımı yalnızca hedeflerinin yarısına götürebilir. Harika bir iletişim stratejisi, çalışanların kendilerini değerli hissetmelerine yardımcı olur ve fikirlerinin önemli olduğunu gösterir. Bu sayede çalışanlar, iş performanslarını da arttırır. Bu da markaya / şirkete pozitif anlamda katkı sağlar. Bir araştırmaya göre mutlu çalışanlar yüzde 12 daha verimlidir.


Çalışanların katkısı artar: Mutlu çalışanlar, işe daha sıkı sarılır. Çalışan bağlılığının geliştirilmesi verimliliği pozitif anlamda etkilemektedir. Daha değerli hisseden çalışanların katılımı; projeye, ekibe ve şirkete daha fazla katkıda bulunmalarını sağlar.



Daha yetkin liderler ortaya çıkar: İç iletişim, bilgi akışını iyileştirmekten çok daha fazlasını başarır. Modern iç iletişim tekniklerini kullanan liderler, çalışanlarının ne düşündükleri ve üzerinde çalıştıklarının nabzını da tutar. Bu, güçlü durumsal farkındalık; çalışanların güçlü ve zayıf yönlerini keskin bir şekilde kavramayı sağlar. Bu sayede yönetici / lider mevcut ve gelecekte oluşabilecek sorunlara çözüm bulmak ve hatta problemleri ortaya çıkmadan önce çözmek için daha iyi bir noktaya getirmektedir.


Geliştirilmiş hedefler belirleme ve hedeflere ulaşma: Bir hedefe ulaşılmadan önce mutlaka tanımı yapılmalıdır. Herhangi bir takım hedeflerine doğru ilerledikçe kaçınılmaz olarak hata yapacak ve hatalarından ders çıkaracaktır. Sonuç olarak, bu hedefler gelişecek ve değişecektir. Doğru tanımlama ve sürekli adaptasyon olmadan, gözleri bağlıyken hareketli bir hedefi vurmaya çalışma durumu ortaya çıkar. Bu da şirketin geleceği için mantıklı bir adım sayılmaz. Fakat sağlam bir kurumsal iletişim, hem planlamayı hem de herkesin ne yapması gerektiğini doğru bir biçimde belirler. Bu da hedefe doğru atılan en doğru adımları oluşturur. Çalışanlar ve yöneticiler arasındaki akıcı iletişim, üretkenliğin artmasını sağlar ve daha güçlü ve senkronize bir ekip oluşturur.



Yeni Nesil Kurum İçi İletişim Neleri İçermektedir?


Peki yeni nesil kurum içi iletişim neleri içermektedir? Modern dünyamızda kurum personellerini kuruma daha bağlı ve mutlu hale getirmek için neler yapılabilir?


Günümüzde kurum içi iletişimi sağlamak için indoor ve outdoor aktiviteler ön plana çıkmaktadır. Kurumsal iletişimi daha etkin bir hale getirmek için hazırlanan aktiviteler sayesinde personeller kişisel motivasyonlarını sağlamakta ve bununla beraber paylaşmayı ve ekip arkadaşlarıyla takım olmayı öğrenmektedir. Bu tip aktiviteler ekip üyelerine sadece bireysel hareket etmenin zararlarının yanı sıra aynı zamanda takım mücadelesinin faydalarını ve işleri nasıl kolaylaştırabildiğini de anlatmaktadır. Bu aktiviteleri tamamlayan tüm ekipler, etkinlikten ekip bilinci ile ayrılmakta ve bu da ileride kariyer anlamında herkesin gelişmesini ve daha iyi bir verim sunmalarını sağlamaktadır.



İş hayatında en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de kurum içi uyumsuzluklardır. Ekipte sadece bir çatlak olsa dahi problemler büyür ve üstesinden gelinemeyecek hale ulaşır. İşte bu noktada kurum içi iletişimi daha sağlam bir hale getirmek için düzenlenen aktiviteler ön plana çıkar. Ekip olarak gerçekleştirilen maker atölyeleri, gökyüzü gözlem etkinlikleri, doğa turları, çeşitli parkurlar, kutu oyunları, paintball, kaynaştırma aktiviteleri gibi şeyler ekibin sağlamlaşmasını ve birbirine destek olmasını sağlamaktadır.

Bu aktivitelerin avantajları ise şu şekildedir:


  • Kurumlarda yer alan ekiplerin grup halinde çalışmasını sağlamak

  • Bireysel ve grup motivasyonunu arttırmak

  • Liderlik vasfı taşıyan kişilerin kendi özelliklerinin farkına varmasına yardımcı olmak

  • Doğru kararlar verebilmek

  • Kararların takım içerisinde kısa bir sürede tartışılıp kabul edilmesini sağlamak

  • Stres altında herkesin başarılı olabileceğini göstermek

  • Yarış sırasında parkurlarda ortaya çıkabilecek tüm sıkıntıların el birliği ile halledilmesini sağlamak

  • Oto kontrol mekanizması sağlamak

  • Kişilerin hem zihinsel hem de fiziksel kapasitelerini yükseltebilmek

  • Psikolojik hazırlık

  • Kurum içi davranışların öğrenilmesi

36 görüntüleme
bottom of page